vineri, 21 februarie 2014

Angajatul perfect



          Parasiti orice speranta voi acei ce intrati in aceasta lume obscura a sclavagismului legal clasificat si aplicat majoritarei clase muncitoare. Lasati in urma orice tip de integritate personala  si autodeterminare morala. Faceti o amintire din toata libertatea detinuta anterior si intipariti-va adanc in subsconstient ca de acum inainte subalternismul va va domina intreaga existenta intrinseca si extrinseca. Bun venit in universul prestabilit de altii in care singurul talent elevator pentru o avansare ierarhica este precizia si optimitatea alegerii persoanei care trebuie pupata in cur. Ai facut deja toate astea ? Mai trebuie sa indeplinesti sau sa te supui catorva conditii majore ca sa devii sclavul absolut.

          Seful este seful tau , sa nu ai alti sefi in afara de el . Este prea sfant acest cuvant . Nu ai voie sa ii pocesti suveranul pseudonim in vreun fel. Nu poate fi nici " boss " , nici " turbatul " , nici " angajatoru' " , el este intotdeauna SEFU' !

         Poti renunta sa mai crezi in Dumnezeu si sa incepi sa crezi in seful tau. El este ca profesorul ala dement din liceu care are raspuns pentru orice. Vine cu o problema nasoala la mate , cum face elevu' nu e bine , cum indica el e bine. Habar nu ai daca e buna varianta. Raspunsuri la urma nu ai ca sa verifici. Dar el e profu' , stie tot. Asa si cu sefu'. Crede si nu cerceta. Eventual ii faci un portret , rogi un popa sa il sfinteasca , il pui pe perete si te rogi la el in fiecare seara inainte de culcare.

         Seful este stiinta absoluta. El cunoaste cele mai bune mijloace pentru atingerea celor mai bune scopuri. Este o divinitate printre pamanteni. Singuru' motiv pentru care a angajat o lichea ca tine a fost lenea. E mai usor sa faca altii bani pt el . El doar sta si vegheaza din umbra. Si mai da cate un sfat ca un tata omniscient care se afla. De cele mai multe ori isi angajeaza un rozator de cur pe nume " director executiv " sau sef de serviciu, sau sef de ceva acolo, pe care il puleste in momentul in care micutii gresesc. Sa nu se mai strofoace nici macar sa ii ia el pe toti la rand. Unu' si atat. Singura diferenta dintre executiv si micuti este la leafa. Cateva sute in plus.

        Seful este antreprenorul suprem. Tu nu ai voie sa cracnesti la nicio decizie si nici nu ai voie sa gandesti sau sa vii cu vreo propunere in vreo privinta. Ai voie doar sa executi , asta e rolul tau. Planta executanta. Afacerea este a lui si a fost inca din start foarte bine gandita . Ce fel de musca democrata te crezi si tu ca sa vii cu opinii ?

         Fiecare prelungire de contract sau transferul la perioada nedeterminata este o mana intinsa. Un semn divin al marinimiei sale demne de Guiness World Records. Tu va trebui sa ii ramai recunoscator toata viata pentru ajutorul sau. Daca moare , in urma unor covarsitoare dureri sufletesti si remuscari , va trebui sa mergi saptamanal la cimitir  minim pana mori si tu , sa pui flori pe mormant. Si nici atunci recunostinta ta pentru el nu va fi indestulata. Daca mori tu inainte , spiritul tau va ramane in pribegie pana va muri si seful. Din acel Purgatoriu  va trebui sa ii calauzesti pasii , sa-l aperi de rele . Sa arati cat de mult l-ai respectat pentru faptul ca ti-a trecut contractul la nedeterminat. Chiar si in viata de apoi trebuie continuat obiceiul. Daca nu nimeriti in aceeasi entitate , sus sau jos , presupunem ca tu esti in iad , el in Rai , ca e sef , tu va trebui sa dai mita lu' Sf Petru pentru a  te primi o zi pe saptamana sa ii faci menaj sefului. Pe vecie. Si nici macar atunci nu se va considera ca ai multumit destul pentru viata lipsita de griji pe care ti-a asigurat-o pe Pamant.

        Ai cumva impresia ca banii pe care ii primesti lunar reprezinta remuneratia cuvenita pentru munca ta ? Gresit ! Este un favor . Trebuie sa zici merci ca ii primesti . Trebuie sa multumesti ca iti da banii pe 15 si nu pe 18 cum se intampla in alte parti . Trebuie sa fii recunoscator ca ai caldura in birou si nu te trage curentu' ca pe altii . Salariul este din nou mana de ajutor din partea prea-sfintiei sale. Datorita sefului nu mori de foame . El stie asta si exploateaza.

       Daca termini cumva intr-o zi treaba cu o ora inainte , inseamna ca nu ai avut destul de munca . Are el grija sa te mai umple cu ceva. Daca intr-o zi ramai peste program ca sa iti termini treaba , inseamna ca nu te-ai organizat suficient de bine. Te taxeaza cu prima ocazie la malai.

        Programul este program intotdeauna .............dimineata. Daca intarzii 5 minute s-ar putea sa iti para rau la urmatoarea leafa. Daca stai peste program se aplica ce am zis mai sus. Doar nu ai pretentii sa fie platite orele suplimentare , nu?

        Ai cerut cumva vreodata o marire de salariu ? Sau macar ai indraznit sa gandesti o asemenea nesabuinta ? De obicei seful are mare grija de asemenea lucruri si musca precum comunitarii cand se simt incoltiti. Au grija sa lase de inteles ca ai voie sa ceri marire doar daca atingi cutare punct. ( punct care , istoric vorbind , nu s-a realizat si probabil nici nu se va realiza vreodata undeva ).

       Sa nu ai tupeul vreodata sa aduci vorba despre niscaiva probleme personale. Seful nu va fi niciodata interesat. Doar nu astepti compasiune ,nu ? Nici pe el nu il intreaba nimeni ce pune in rezervorul de la Q7 !

       Indiferent de discutia dintre voi , seful va avea intotdeauna dreptate. Nu conteaza ce argumente ai si nici cat de verosimile sunt. El are dreptate si punct. Nu vei avea parte nici de sustinerea colegilor in razboiul asta pentru ca sunt niste fricosi cacati pe ei . In ideea ta vs ideea lui , al lui castiga de fiecare data.

        A cazut o cantitate masiva de zapada de pe un bloc pe masina firmei si a facut-o muci ? S-a bulit un laptop in firma ?  A picat netu' ? Ploua afara cand nu are sefu' umbrela la el ? E vina ta !! Nu conteaza cat de stupide sunt acuzele , tu sau unul din colegii tai veti fi fara exceptie raspunzatori pentru orice nasoala care se intampla. Si urmatoarea luna veti fi taxati la bani fara doar si poate.

       Ti se va opri din salariu pentru orice chestie de care te faci vinovat din exemplele de mai sus . Sau orice lucru pe care crezi ca il poti face si tu ca om cu drepturi. Ai un apel pe desfasurator care nu are treaba cu firma ? Pac 3 % din salariu. S-a marit casco ? E vina ta . Pac 5 %. Ai mers cu masina pana la Kaufland sa-ti iei legume de o ciorba ? Unde ai facut tu km aia nesimtitule ??? Pac 10 %. Gresesti daca ai senzatia ca ti se cuvine ceva. Treaba ta in firma este doar sa produci si sa zici merci ca ti se ofera gratis oxigen in birou. Fisa postului ar trebui sa contina doar rubrica cu indatoririle , restul oricum nu se aplica. Datoria ta e sa suporti orice , indiferent de situatie , ca doar esti platit pentru asta .

       Pauza de masa exista doar in scripte.  Doar nu ii pasa sefului care ia masa zilnic la City Grill ca tu mananci doar dimineata pe fuga sau ce apuci seara cand iti tremura lingura in mana. Nu trage el de ulceru' tau mai tarziu.

       Sa nu astepti cumva respect din partea sefului nici macar in ceea ce priveste vocabularul. Cuvinte precum " boule " , " esti batut in cap " , " idiotule " , " dati-va-n pula mea " , ar trebui sa va sune familiar si dragastos , sa devina un semnal ca pentru un reflex pavlovian.

    Concluzie deci...sa nu mi ziceti acum ca titlul e despre angajat si articolul e despre sef. E despre angajat in raport cu perfectiunea intruchipata. Ah... lasa !  Aceste fiind spuse , sper ca e clara reteta succesului in tarisoara noastra draga. Orice boschetist cu un SRL facut cu 200 lei capital social varsat , se crede smardoi si zeu si are senzatia ca poate jigni, taia si spanzura doar pentru ca e angajator. Nu mergeti pe principiul capului plecat pe care nu-l taie sabia. Acceptati mai putine cacaturi si o sa va fie bine.  Sper ca nu v-am taiat cheful de munca. Venerati-va seful. Vedea-l-ati manusi !
          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu