vineri, 28 februarie 2014

Iarasi niste umanistica , mistica , religie si alte tampenii


      V-ati gandit vreodata la relativitatea lumii in general ? E atat de interesant cum atatea destine si atatea euri individuale se consuma intr-un singur teatru : o planeta. V-ati gandit vreodata la aia care va inghesuie zilnic in tramvai sau metrou ca la niste entitati fizice ? Si la ideea ca fiecare dintre ei reprezinta o valoare pentru cineva , un nimic pentru altcineva , o forta de munca pentru un parlit de angajator , un prieten pentru cutarica , un dusman pentru celalalt cutarica. ? V-a trecut vreodata prin minte ca ala care va injura ca nu ati plecat in secunda doi de la semafor la verde alearga dupa ceva ? La fel ca si fiecare dintre voi ! Doar imaginati-va ca traseul zilnic al fiecarui om e un fir de ata pe care-l lasa in urma pe oriunde merge. Cate papiote browniene am avea numai intr-un Bucuresti actual ?

       E curios cum viata e prea scurta ca sa apuci sa vezi destule . E la fel de curios cum unul isi traieste viata ca un barosan iar altul isi taraie traiul de azi pe maine. Astfel revin la eterna intrebare : exista ceva dupa moarte ? Exista reincarnare ? Exista religie ? Exista karma ? Se merita sa fim egoisti fara egal sau sufletisti nemarginiti ? Cum am putea face sa nu mai existe diferente ? Evident ca noi nu avem ce sa facem. Oameni in nevoie sunt si vor fi mereu prea multi raportandu-ne la gradul de ajutorare. Nici cel mai dezvoltat stat nu duce lipsa de saracie. Asa cum fiecare padure isi are uscaciunile , la fel sunt si clasele sociale , catalogate dupa rationamentul uman , separand binele de rau. Dupa criterii vizibile ,evident .

       Gandindu-ne ca diferentele pe care le vedem in fiecare zi nu le putem alege , ne putem imagina doar ca exista sau nu exista o providenta. Daca am putea opta , fiecare dintre noi am alege sa ne nastem intr-un popor instarit , zvelti , aratosi , musculosi , sanatosi , bogati , si asa mai departe. Dar suntem prea mici pentru asta. D-aia zicea odata un om rasarit ca " prietenii sunt scuza lui Dumnezeu pentru rude ". Pe astia macar ii putem alege.
        Dar sa revenim la diferente. Daca exista providenta , atunci ne putem face o idee doar ca exista un papusar suprem al lumii. Unul foarte sadic. Unul care mai intai a trimis potopul peste omenire dar l-a salvat pe Noe impreuna cu vreo cateva specii de animale. Unul care a trimis pe Moise sa salveze poporul israelit dar le-a aplicat o corectie egiptenilor prin cele 10 pedepse binecunoscute in Biblie. Dupa ce i-a salvat , la vreo cateva mii de ani  , l-a trimis pe Hitler sa-i mai intrebe de sanatate. A mai taiat din ei , da-i dreacu'. Nu multi , vreo 6 milioane . Un Dumnezeu care pe unul il umple de bani si fericire toata viata iar pe altul de saracie , boli si tristete. O divinitate care imparte binele si raul ca un copil care parleste furnici cu lupa.

          Daca nu exista providenta , atunci vorbim de o simpla alocare aleatorie a bunastarii. Putem sa dam vina doar pe noroc si ghinion. Toata lumea este intr-o anarhie nescrisa. Cu cine sa te certi cu nu esti copilul lui Bill Gates ? Unii aleg sa mearga inainte si sa gandeasca ca vor veni si momente mai bune. Altii aleg sa moara fie pentru ca nu mai pot, fie pentru ca nu au nimic de pierdut. Moartea ar fi o alternativa rezonabila daca nu ar provoca atata durere celor din jur si daca s-ar stii clar ca te mai nasti odata. Adica mi-ar fi super sa m-arunc de pe bloc stiind ca ma nasc maine intr-o familie de afaceristi , sau macar ca ma nasc sarac dar sub o stea norocoasa. I-as tine minte pe cei de acum si i-as ajuta cum as sti mai bine.

         Ar fi fost prea simplu asa . Cica tot Dumnezeu s-a gandit la toate. Ati auzit de pilda babalacului care isi repara gardul ? Nu ati auzit. Hai sa va zic. Cica era Dumnezeu om si mergea pe Pamant sa vada ce mai face lumea. Si cica era un mos caruia o furtuna ii daramase gardul iar acum il repara doar asa in dorul lelii. Atunci Dumnezeu , vazand asta , il intreaba pe mos de ce nu il repara cu simt de raspundere si doar il peticeste ca de ochii soacrei. Atunci el ar fi raspuns : " La ce bun , taica ? Oricum peste o saptamana o sa mor". Atunci s-a gandit Dumnezeu ca oamenii nu trebuie sa mai stie cand o sa moara.
        Un lucru iarasi nedrept. Ti-ai mai sacrifica zile si nopti in eforturi nesimtite ca sa faci bani daca ai sti ca peste o luna crapi ?   Nu! D-aia ziceam. Papusar sadic.  Si pentru ce atata timp pierdut ? Si nervi  ? Si sanatate ? V-ati gandit vreodata la bani ca la un obiect de sine statator ? Ati luat vreodata in mana o bancnota si i-ati spus " esti doar o foita de plastic cu o poza si doua semnaturi , de ce au murit si inca mor atatia oameni pentru tine ? ". Banii sunt o plasmuire a oamenilor ca sa distruga oameni ... La fel de bine puteau folosi orice altceva . Puteau crea caramizi de fonta cu care sa-ti platesti facturile. Cred ca mult mai bine o ducea omenirea cu  trocul....  Suntem niste animale. Superioare cica . Un invatat d-asta al Antichitatii zicea ca cel mai spectaculos animal este omul. Pentru ca isi distruge sanatatea alergand dupa bani , apoi cheltuie bani ca sa isi recapete sanatatea . In final ajunge sa moara fara ca macar sa fi trait cu adevarat.

        In fine , am deviat putin de la subiect. Ideea e ca totusi suntem atat de multi si fiecare are treaba cu altcineva.  Se merita sa fii ce te vor altii ? Nu ! Se merita sa te chinui pentru altii ? Nu.  Fiecare individ pana la urma are dreptul sa traiasca  asa cum vrea. Chiar si aia pe care i-as impusca. Mmmmmmmm.....la tigani ma mai gandesc. Ah ... aici nu intra Alex Velea , care e antipatic tuturor. Mai putin ma-sii. Dar si aia cred ca ar fi induplecata sa nu planga sau ceva daca ar disparea fiu-su si ar convinge-o cineva ca disparitia se datoreaza faptului ca s-a autodonat unui experiment prin care tre' sa se descopere stiintific cum poate zace atata imbecilitate intr-un sfert de buletin

      Dar asta e... te gandesti ca fiecare e om , ca il doare ca si pe tine ,ca simte ca si tine , ca ii e foame ca si tie . Tare-s curios ce a gandit Hitler la vremea lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu