luni, 14 iulie 2014

Club vs. discoteca



       Oparescu a esuat lamentabil. Vara, caldura mare. Inchizi geamul-e liniste, dar crapi de caldura. Deschizi geamul, e bine, dar latra cotarlele comunitare toata noaptea. Oricum o dai, nu poti dormi.  Vedea-m-as hingher.

       Sunt nevoit sa aman putin ghidul agentului de vanzari pentru o noua provocare. Care e diferenta dintre un club si o discoteca? Habar nu am. Dar mi-am permis sa categorisesc conform unor criterii, urmand sa descoperim impreuna diferente, mai mult sau mai putin evidente.

       Hai sa n-o mai lalaim aiurea si sa incepem.

       Clubul:

- Locatie si asezare: preponderent urban, cat mai aproape de centrul orasului. Incinta este destul de larga si contine,optional, chestii precum bare de striptis, baruri din ce in ce mai diversificate, cu tot cu bartenderi, cuburi si stroboscoape, neaparat lumini si aburi, iar ici colo cate  o masa care poate fi rezervata pentru un pret astronomic.

-Muzica- neaparat house, sau ceva bumti bumti. Prin natura lui, cand auzim "club", ne gandim la Tiesto  sau John Digweed. Nu mai exista concept de altceva intr-un club. Localurile cu alte tematici poarta alte denumiri.
 
-Atmosfera- Atmosfera este destinsa, locul e larg, sistemele de ventilatie isi fac treaba, daca faci fata urmatorului subpunct, s-ar putea chiar sa te simti bine.
 
-Preturi- Aici e partea delicata. Tre' sa ai Aspacardinu' cu tine pentru orice eventualitate. Daca iti permiti sa platesti intrarea, lista cu preturi dinauntru o sa te faca sa schimbi culori ca in cazul cacatului hemoragie-craniana-interna ( a se vedea tipurile de cacat-cautati pe goagal). Tot ce trebuie sa faci este sa dispui de lichiditati si sa uiti ca, desi preturile sunt occidentale, buzunarul e romanesc.
 
-Gagici- Foarte multe si foarte figurante. Cele mai multe merg in club cu tatele pe afara in speranta ca va aparea oportunitatea care sa le scape de munca pe viata(dar daca le intrebi, ele cauta barbati seriosi). Tu esti oportunitatea, fraiere, dar nu ai nicio sansa daca nu respecti cele 2 criterii de mai jos.
 
-Vestimentatie - se cere, de obicei, o tinuta cat mai trendy. Nu poti merge in club cu bluza Nike pe tine. nu trebuie sa lipseasca ochelarii de soare, eventual si pusi pe nas, chit ca inauntru e bezna iar afara e noapte. Un sacou de la Zara si un pantalon la dunga s-ar putea sa fie reteta succesului.
 
Accesorii- Un mertz neaparat. Ai grija sa ai la chei intotdeauna un breloc cu sigla masinii pe care o conduci ( sau nu, dar macar brelocul sa fie). Aseaza minutios pe masa cheile la un unghi potrivit astfel incat lumina sa se reflecte regulat din brelocul mentionat in ochii gagicilor. Un Casio pe mana stanga la fel de stralucitor, iti va garanta o proasta pentru noaptea respectiva. Ca reusita sa fie inevitabila, inainte de clubareala schimba cativa euro, baga-i in buzunarul de la piept dar lasa un colt iesit. Da rezultate aproape tot timpul.
 
Program- De luni pana duminica, cu  program de curatenie in timpul zilei.
 
      Discoteca:
 
-Locatie si asezare- cu precadere rural. Cat mai in varf de munte si mai ferit de ochii lumii. Evaziunea fiscala nu poate fi facuta chiar asa pe fata. Chiar si asa, veniturile abia acopera factura la lumina si femeia de serviciu. Locatia nu este mai mare decat o garsoniera comfort 2. Pe dinafara arata ca un grajd, in schimb pe dinauntru e rigips peste tot, gaurit ce e drept. Devine chiar amuzant,beat fiind, sa vezi ca poti sa spargi peretii cu pumnul. Te simti un mic Superman.
 
-Muzica- ca este trista si lenta, ca este vioaie si antrenanta, ca este de dragoste, dor si jale sau ca este despre femei, bani si dusmani, manea sa fie. Cat mai noua si cat mai gajaita. Ultima tentativa de orice altceva in  afara de manele s-a soldat cu masacrarea cu drujba a digioiului. Digioiul de obicei este un individ din sat care a descoperit Winamp-ul. Optional, discotecile trebuie sa mai aiba inchiriat un lautar, cu tot cu acordeon, in cazul in care se ia curentul.
 
-Atmosfera- esti nefumator? nu te necaji. Dupa 3 ore intr-o discoteca vei iesi cu 15 pachete de Carpati sau Snagov in plamani si cu hainele putind a mahoarca ieftina. Pe langa asta, puti a toata lumea. Pentru ca sunt 10 persoane pe metru patrat. In cele mai multe discoteci se recomanda dansul sincron, ca sa incapa toti. Desi fiecare se cunoaste cu toata lumea, nimeni nu discuta pentru ca nu-si pot distinge mutrele din cauza fumului de tigara. Pe jos intotdeauna vei gasi chestii din cele mai diverse incepand de la noroi( desi exista o razatoare de noroi la usa), bere, sticle sparte, sute de chistoace, pana la betivani care dorm pe ritm de manea.
Ca lumini exista un singur reflector si maxim o bila d-aia multicolora agatata de tavan. Daca ai mai mult de 190 cm ai toate sansele sa o spargi cu capul cand treci pe acolo.
 
Preturi- preturile sunt cam ca la singurul magazin din sat. Optional, poti veni cu bautura de acasa, dar in cazul asta vei plati intrarea triplu fata de cei care fac consumatie. Multora nu le convine. E vorba de vreo 7 lei totusi...
 
Gagicile- sunt multe, proaste si uneori nespalate. Meltenii la fel si ei. Desi sunt echivalenti ca numar, in prima faza nu prea se cupleaza intre ei. Gagicile asteapta oameni noi si necunoscuti(stiu ca am zis ca nu li se pot vedea meclele, dar hainele da). De obicei, lucrurile decurg cam la fel de fiecare data. Vine o masina plina de oraseni, intra inauntru, gagicile sunt in extaz, astia vad si incearca sa le agate, localii ii pricopsesc cu cate 20 de pumni de caciula, dupa care pleaca fiecare la casa lui. Gagicilor nu le ramane niciun strain, prin urmare, paradoxal, se inmultesc tot intre ei.
 
Vestimentatie - desi intr-o zona uitata de lume, discoteca a vazut cele mai cunoscute marci de haine. Nu prea poti intra intr-o discoteca daca nu ai pantaloni mulati pe cur, un maieu la fel de mulat ca sa ti se vada creierii munciti din greu an de an la coasa, iar pe maieu e musai sa scrie mare, cu litere aurii "Versace" sau "Gigolo italiano" sau "De puta madre". Aa, sa nu uit, nu lipseste cizma de cauciuc. Daca Doamne-fereste incepe ploaia pana pleci?
 
Accesorii-  nelipsitii ochelari de soare trebuie sa fie si aici. Optional, sa nu lipseasca sub nicio forma toporul,tapina si ranga. Cand orasenii se lasa asteptati, trebuie potolita setea de violenta, deci se bat intre ei toata noaptea. Discoteca are un bodyguard angajat dar de obicei doar pe hartie. Daca intr-un caz fericit chiar se afla acolo, are maxim 60 de kile si in situatii de genul fuge primul.
 
Program- doar sambata si in noptile de Paste si Craciun. Lumea mai  si munceste, nu ca porcii de oraseni.
 
 
     Acum ca am stabilit criteriile, hai sa vedem din ce cauza tot mai multe discoteci devin cluburi. Cum de ce? Voi n-ati auzit de globalizare? Desi o coteata numita club, clientii nu vor fi mai multi sau mai putin prosti. Vor fi aceiasi ca intotdeauna. Doar ca au mai imprumutat cate ceva. Badigarzi mai mari si minim 2, desi nu a prins deloc la public, se mai pune si altceva in afara de manele(nu convine nimanui dar oricum nu au unde se duce in alta parte sambata noaptea, plus ca denumirea de club ii face pe oameni sa-si lase drujbele acasa si digioii intregi), pret mai mare la intrare, bataile nu mai pot avea loc decat afara. In rest e cam tot aia.
 
     E fensi si atat. Nu cunosc etimologia cuvantului "club". Eu unul cred ca se trage de la melodia aia a lu' 50 Cent.
 
       Trebuie sa mai mentionez si o a treia categorie, pe care nu multi o cunosc: Bombele. Este un hibrid intre discoteca, club si crama( cu sensul de local). Este situata la subsoluri, intotdeauna e frig. Avem locatie de club, in cele mai bune zone ale orasului, dar avem fumul de tigara si meltenii de la discoteci, care asculta muzica abstracta pe care nu prea o intelege nimeni, gen Guerilla. Un Tuborg va costa maxim 6 lei si este locul ideal in care sa agati sau sa fii agatat cu bani putini.
        In astfel de locuri nimeni nu cauta chestii materiale. Hormonii aproape ca te sufoca iar destrabalarea atinge cote maxime. Tre' sa fii foarte atent daca mergi cu gagica si decizi sa o lasi singura cat mergi sa-ti iei o bere. Cand te intorci s-ar putea sa o gasesti intre 3-4 pletosi drogati si onanisti, sau, daca ai ghinion/noroc, s-ar putea sa n-o mai gasesti deloc.
       Eu unu' am fost odata  in asa ceva si aproape ca am fost molestat de 2 betivance. Nu ca m-ar fi deranjat, dar eram cu gajica,se lasa cu paruieli gen.
 
        Deja m-am lungit rau. Acestea fiind spuse, draga "frend", sper ca ti-am raspuns la intrebare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu